Danas sam par puta obećala da ću objaviti recept za banana bread, kruh s bananama, koji ste možda probali na ligi pa evo ga
Trebaju nam:
– 3 zrele banane
– 1/2 šalice ulja
– 2 cijela jaja
– 2 šalice bijelog brašna (ili integralnog)
– žličica sode bikarbone
– 1/2 žličice soli
– 1/2 žličice praška za pecivo
– cimet (ako nema, nije problem, moja sestra čak više voli banana bread bez cimeta)
– kora limuna (ako ima…)
– grožđice, drugo suho voće ako imamo, ja stavljam kad imam i orahe, sjemenke, po želji, sve može, čak i čokolada za kuhanje
- Upaliti pećnicu da se zgrije na 200° C. Pripremiti protvan, obložiti ga papirom za pečenje ako treba. Gore navedene količine su taman za jedan duguljasti kalup.
- Zgnječiti banane vilicom ili štapnim mikserom.
- Staviti ulje i jaja i dobro promiješati. Ako koristimo mikser ne treba previše izmiksati jer će kolač previše rasti pa će biti pun rupica (ovu lekciju nikako da naučim :)).
- Dodati sodu bikarbonu i sol, pomiješati. Dodati brašno i prašak za pecivo i opet malo pomiješati.
- Ubaciti cimet, koru limuna, grožđice, orahe itd. i laaaagano pomiješati (ako do sad smo koristili mikser, sad ga više ne trebamo).
- Smjesu izliti u protvan i peći (cca 25 – 30 minuta a možda i više jer ovisi o kalupu, pećnici itd. tako da najbolje izvaditi nakon 25 minuta, piknuti čačkalicom u sredinu – ako izađe suha znači to je to, ugasimo pećnicu. Ako ne, vratiti u pećnicu, još 5 minuta, možda smanjiti temperaturu ako se kolač zarumenio a unutra je još sirov…Ponoviti postupak koliko puta treba dok kolač nije zapečen). Izvaditi, ohladiti, narezati i uživati
.
Stavljam i link prema original recepta iz kojeg sam izbacila šećer, na rumunjskom je ali čisto da se vidi u slikama kako izgledaju koraci. www.teoskitchen.ro/2007/09/banana-bread-chec-cu-banane.html
Eto probajte, javite kako vam je ispao, što ste zamijenili s čim da biste poboljšali recept. I ako vam se ne da ga ispeći, dođite na ligu nastojit ću ga napraviti za svako kolo
.
Pozdrav,
Oana