Tričarije sa Toura

Dok čekamo rezultate danas sam na ligi dobio narudžbu za jedan post o Touru. Ideju sam dobio prije nekoliko dana kada je etapu osvojio Lilian Calmejan. Etapa nije bila toliko interesantna za analizu taktike koliko za definiciju jedne od riječi koja je jako bitna za razumijevanje mnogih stvari koje se događaju u biciklizmu: Panache.

Prvo za one kojima se ne čita – ovo je video definicija:

Dakle Calmejane-a prvo love grčevi, onda plazi jezik, pa triumfalno ulazi u cilj. Na videu se ne vidi ali nakon ulaska u cilj je bilo još suza, grčeva i energetičnog grljenja.

Ako pitamo riječnik (ili Oanu – hvala Oana) dobijemo sljedeće riječi kao prijevod: živopisan, pretjeran, kitnjast, blistav, razmetljiv, žestok…

Zbog povijesti biciklizma, a i zbog regija u kojima je bio najpopularniji (Italija i Francuska pogotovo) panache je gotovo jednako bitan kao i sam rezultat. Kako je ostvarena pobjeda je ključno. Zato Armstrong i ekipa Sky nemaju puno ljubitelja u Francuskoj.  Oni su sušta suprotnost svemu što Francuzi vole u biciklizmu – nemogući napadi koji imaju minimalne šanse za uspjeh, jedan bjegunac koji uspije pobijediti peloton od 200 ljudi, davanje 110%. Ovo je bit ljepote biciklizma u očima Francuza. I sada dođu Amerikanci i Englezi koji proračunato napadaju samo tamo gdje ima najviše smisla i kada im trener proračuna da su nagib, smjer vjetra i vlaga zraka idealni. Naravno ljubitelji ovakvog stila mrze powermetre, brzinomjere i radio veze sa trenerima.

FullSizeRender

Panache se ne slavi samo u pobjedama- naprotiv. Francuski prvak Arnaud Demare je bolestan startao planinsku devetu etapu. Iako je kasnio sat vremena i tako zaradio automatsku diskvalifikaciju, završio je etapu zajedno sa svoja dva suvozača. Mogao je odustati na pola etape, ući u auto i odvesti se do cilja. Isto tako nije trebao inzistirati da još dvojca budu sa njim i da i oni budu van vremenskog limita. Ali ovo ne bi bilo “avec panache”

Ulazak Demare-a u cilj – sat vremena nakon pobjednika. U očima publike on je vozio “avec panache” i zaslužuje pljesak.

Eto – netko će reći da je ovo samo utjeha za gubitnike. Drugi kažu bolje probati i završiti zadnji nego čekati i završiti u sredini. Ako želite impresionirati Francuze jasno je koje od dva gledišta treba zauzeti.

Vidimo se sutra na Jarunu!

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.