Što kažu stručnjaci – Peter Sagan edition

Danas se je na etapi Tour de France-a dogodilo ovo:

Prva stvar koju treba znati je da su biciklistički sprintevi slični kao trostruki ironman – na prvu je ideja interesantna ali je bolje ostaviti da se time bavi neko drugi. Ovo je spoj čiste snage, naguravanja za poziciju, spretnosti na biciklu sve začinjeno sa dobrom dozom ludosti. Nakon svog manevra Sagan je diskvalificiran sa utrke. Ovo je kazna rezervirana na vrlo ozbiljne prekršaje – obično se u ovakvim slučajevima vozač stavi na zadnje mjesto u svojoj grupi. Jedini komentar ovdje je mudrost moga oca – koji je na moje protestiranje da u nekoj situaciji nije bio penal uvijek govorio – ak je sudac sviral onda je penal.

Što se tiče pravila situacija je jednostavna – pravila su jasno napisana ali se ne primjenjuju doslovno. Pravilo je da se u sprintu ne smije mijenjati putanja (ne smije se skretati i zatvarati prolaz) i ne smije se ugrožavati druge vozače. Sagan je očito skrenuo sa jedne strane ceste na drugu. Doslovno gledano prekršio je pravila i kažnjen je zbog toga.

U praksi – činjenica je da nema sprinta u kojem se ne mijenja linija i u kojem se ne ugrožavaju drugi. Cavendish je izjavio da je ovo sve dio sprintanja i da mu jedino nije jasno što mu je trebao lakat. Pretpostavljam da bi pao i bez tog pokreta. Mislim da nije bilo lakta da bi Sagana možda prebacili na kraj grupe i da bi startao sutra. Lakat ga je koštao diskvalifikacije.

Za nepisani pravilnik sprintanja iskopao sam jedan video od prije nekoliko godina – kvaliteta nije bajna ali je jasno što se sve događa na velikim trkama:

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.