Đabalebarije s Gira 2

Današnja etapa je bila prva u kojoj su favoriti ozbiljnije morali pokazali karte tako da imam nekoliko stvari koje sam primjetio.

Nažalost najveće vremenske razmake je uzrokovao kriminalno loše zaustavljen motor na 15km do kraja. Thomas i Landa su pali a Yates je zadržan i izgubio je puno vremena.

15 km to go: Huge Stage 9 crash with motorbike leaves Team Sky hopes in tatters

Opet da povučem paralelu sa Tour of Croatia – kada ste čuli  Miholjevića kako hvali našu policiju to je govorio jer vrlo dobro zna koliko je malo potrebno da se dogodi ovakva katastrofa. Ovo je veliki propust organizatora koji je sigurno utjecao na konačan rezultat. Giro je ogromna utrka i kao dio world toura najbolje ekipe moraju doći – da se je ovako nešto dogodilo kod nas iduće godine sigurno ne bi mogli privući tako kvalitetne momčadi a možda bi ugrozilo i cijelu trku.  Zato još jednom možemo biti ponosni na naš tour i organizaciju – svaka čast.

Što se tiče samog utrkivanja danas sam na Facebooku vidio pitanje od prof. Borka da li je Giro gotov. Borko je vjerojatno mislio da ako ih Quintana nastavi ovako voziti da drugi nemaju šanse. Ono što treba uzeti u obzir je da je ovo bio vrlo težak uspon – 13,6km na 8,6% u prosjeku – Zelena Magistrala je 4km 8,0 . Neki vozači su čak rekli da je najteži uspon na Giru. Interesantno je da Blockhaus nije toliko poznat kao usponi u Alpama jer sama regija nije toliko bogata da može privući trku a i nema dovoljno smještajnog kapaciteta za cijelu karavanu. Na ovako teškom usponu Quintana je napravio samo 24 sekunde na sljedeća dva vozača. Ako budu ovako dobri Pinot i Dumolin su velika prijetnja, već u utorak bi Dumolin mogao uzeti do dvije minute Quintani na kronometru i vrlo je velika šansa da uzme roza majcu.

Iza Dumolina na listu favorita stavljam Pinota i Nibalija. Čini mi se da je Nibali u Hrvatskoj bio daleko van forme i da je puno napredovao u ovih par tjedana. Mislim da je ovo bilo namjerno i da se nadaju da će i dalje napredovati i u trećem tjednu biti u top formi. Ovo je vrlo riskantno ali u trećem tjednu je najviše brdskih etapa i zadnji kronometar tako da ima logike.

Naročito će interesantno biti vidjeti taktiku Orice i Sky ako se Thomas oporavi. Yates i Thomas mogu biti u grupi favorita na velikim usponima i zavisno o načinu na koji će se utrkivati mogu utjecati na konačni poredak.

Mislim da će Giro biti interesantan, lako moguće da će o pobjedniku odlučivati kronometar zadnji dan.

 

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.