Đabalebarije s Gira

Pošto mi je ipak Giro draži od Toura a i jučerašnja etapa je bila jako interesantna morao sam uvesti novu rubriku.

Jučerašnju etapu je karakterizirao vrlo jak vjetar- pisalo je 40kmh. Vjetar sam po sebi nije problem – ako puše u leđa super. Ako puše u prsa je nezgodno ali uglavnom trpe oni koji su na smjeni. Oni na kotačima se ne bune, naprotiv u takvim uvjetima je još veća prednost biti u grupi tako da su iznimno male šanse da se netko odluči na napad. Ovakva situacija je jučer vrijedila do zadnjih desetak kilometara. Screen Shot 2017-05-08 at 17.58.45

Grupa je bila vrlo kompaktna. Kao što se vidi na slici ispod po zastavi u crvenom krugu, vjetar je puhao ravno u prsa i držao grupu u jednom komadu.

Screen Shot 2017-05-08 at 18.00.18

Jedina kvaka je bila da ih je dosta znalo što ih čeka tako da su svi htjeli ići naprijed. No kada su došli naprijed brzo bi se umorili od vjetra što je davalo prednost ovima od iza koji su imali istu ideju. Zato se jedna momčad nije mogla ustaliti u vodstvu.

Gornja slika je na 12 km do cilja i cijela grupa je kompaktna. Samo kilometar dva dalje grupa je došla u sljedeću situaciju:

Screen Shot 2017-05-08 at 18.02.04

Kao što vidite po palmama biciklistima jak vjetar sada puše s njihova desna. Ovakvi uvjeti kada vjetar puše sa strane su specifični za Belgijske i Nizozemske utrke i nije ni čudo da ih je Belgijska momčad najbolje iskoristila. Cijela panika je nastala iz činjenice da u ovako jakom vjetru zavjetrina vozača ispred se najbolje osjeća ne direktno iza nego malo sa strane. U jučerašnjem slučaju malo sa lijeve strane vozača ispred sebe. Screen Shot 2017-05-08 at 18.08.43

Na slici gore je zelenim strelicama pokazan smjer kako biciklisti osjećaju vjetar. Na početku kolone se nalazi pet Quick Step vozača (prvi u koloni u bijelo crvenoj majci prvaka Luksemburga je Bob Jungels koji isto vozi za Quick Step). Namjerno se voze lijevom trakom – ovako ima taman dovoljno zavjetrine za njihove suvozače. Ostali – u crvenom krugu – su direktno izloženi vjetru i gotovo da nemaju koristi od vožnje u grupi.

Screen Shot 2017-05-08 at 18.04.55

Gornja slika pokazuje situaciju malo prije nego je došlo do pucanja grupe. Plavim krugovima su označeni Quick step vozači. Taktika je vrlo jasna – poslati sve na sam početak grupe i voziti se toliko od lijevog ruba ceste da dajete zavjetrinu samo svojim suvozačima. Ostali imaju patiti na vjetru. Uzevši u obzir da je skoro 200 vozača htjelo biti u gornjem kadru činjenica da je jedna momčad ubacila sedam svojih članova daje do znanja koliki su majstori.

Naravno kao i u svakom sportu sve ovo je vrlo jednostavno u teoriji. U praksi treba imati iskustva, znanja, prakse, vještine i timske koordinacije da se ovako nešto sprovede u grupi od 200 biciklista i uz olujni vjetar u bok. Nakon etape članovi Orice -Scott su izjavili da su oni imali isti plan – jednostavno ga nisu uspjeli sprovesti u djelo. Zato kapa dolje ili chapeau kako bi rekli francuzi za Quick Step koji su zaslužili etapu i roza majcu.

Cijeli video iz kojeg su uzete slike možete pogledati na linku Last 14 Km of Stage 3

Uživajte u Giru!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Đabalebarije s Gira

  1. Jadranko napisao:

    Zlatko, samo nastavi… Za nas laike je ovo super.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s