Olimpijska Opažanja (muški cestovni biciklizam)

Niste valjda mislili da će biti Tričarije s Olimpijade?

Olimpijske igre su nakon Toura i Svjetskog prvenstva jedna od najprestižnijih trka u kalendaru. Ako se tome doda da su samo svake četiri godine,  da je jedini puta u godini kada niti jedna ekipa nema više od pet vozača i da imamo naša dva predstavnika imamo trku koja zaslužuje par riječi i na ovom blogu.

Što mogu naši?

Jučer je na Strava.com Matija Kvasina preporučio da se trka gleda od početka jer pretpostavlja da će biti vatrometa – hupseri, brda, kocke. Ako čitamo između redova možda je ovo najava da će pokušati rani bijeg. Biti u bijegu na olimpijadi ne donosi medalju i nije kao na Touru da bar dobiješ koji euro za trud. S druge strane pokazati naš dres* u SVE zemlje svijeta nije mala stvar. Isto tako realno je Kristijan ima veće šanse za plasman od Matije. U pelotonu u prvih 3-4 sata mu ne može biti od velike pomoći. Ako Matija ode u bijeg i ulove ga u zadnjih pedesetak kilometara onda i jedan gel ili bidon može biti presudan a kamoli ako zadrži snage za konkretniju pomoć. Đurasek? Iskreno na Touru smo vidjeli da može puno. Mislim da bi za medalju trebalo puno sreće. Miholjević je dao izjavu o plasmanu u top deset – po meni bi ovo bio fenomenalan rezultat. Mislim da je i top 30 odličan rezultat u ovakvoj konkurenciji.

Favoriti?

U Londonu je slavio Vinokurov u Pekingu Sanchez a u Ateni Bettini. Zajedničko im je da su specijalisti za jednodnevne utrke koji znaju čuvati energiju većinu utrke i napasti u najboljem trenutku. Ovdje neće kao na Touru pobijediti onaj koji čeka kraj da svi otpadnu, treba napasti možda čak i 30 – 50 km prije cilja.

Još jedan kuriozitet je da iako ekipe imaju samo pet članova suvozači iz ekipa si pomažu iako ne predstavljaju istu državu. Pošto imaju najjaču momčad ovo je najočitije kod SKY-a – Froome i Thomas vjerojatno mogu očekivati pomoć Kirilenke (Bjelorus) i Poelsa (Nizozemac). Kažem ovo je najočitije kod njih ali se događa kod svih.

Predviđanje?

Vrlo neizvjesno, zbog svih gore navedenih faktora. U ciljnom sprintu će u grupi biti Alaphilippe, Van Avarmaet i Mollema. Van Avarmaet pobjeđuje.

 

*koji među nama budi rečeno treba hitno mijenjati – kockice, bijelo, plavo, nesimetrično… Bolje da ne nastavljam

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.