Tričarije s Toura – dan nakon dana odmora

I danas su me divni komentatori sa Eurosporta uspavali tako da sam ulovio samo zadnjih 10 km uživo. Svejedno danas je bila etapa koja je dokaz da je biciklizam i ekipni sport, jer danas je pobjedio najači koji je imao ekipu oko sebe.

Ukratko – tri Orica su pobjedila Sagana. Ovaj je bio jedan na jedan jači od svakog od njih ali trojcu nije mogao ili znao pobjediti. Taktika Orica je bila školska – na zadnjem brdu je Durbridge držao jak ali ne ubitačan tempo tako da se nitko ne usudi bježati – jer ako bi i uspio biti prvi na vrh brda sigurno ne bi imao snage zadržati prednost do cilja. Nakon što je ovaj odradio svoje na red dolazi Impey – njegova zadaća je bila da napada Sagana kako bi ga što više izmorio. Svo ovo vrijeme Matthews je na kotaču Sagana i čeka završni sprint. Impey je ovo izvrsno odradio i čak mu je ostalo snage da odradi i drugi dio svoje zadaće. Vukao je grupu dovoljno brzo zadnji kilometar kako bi spriječio skokove ostalih suparnika.

Pobjeda Matthewsa nije bila garantirana – i Boasson Hagen i ostali su se jednako šlepali za Saganom kao i on. Da nije uspio pobjediti večeras bi za stolom sjedio sa dvojcom suvozača koji su bezveze žrtvovali svoje šanse za pobjedu.

Da li je Sagan mogao napraviti nešto drugačije? Tri na jedan nikad nije fer borba ali postoje taktike – ali svaka je vrlo riskantna i ako pođe krivo može završiti loše. U principu cilj mu je trebao biti da napravi savez sa ostalim vozačima protiv Orice. Kažem ovo je vrlo riskantno i teško jer zašto bi netko radio sa Saganom kad zna da nema šanse u sprintu? Ideja je da oni počnu napadati Oricu izdaleka kako bi se grupa raspala i smanjila njihova brojčana nadmoć. Sagan je ovo pokušao napraviti sa 25 km do kraja ali izgleda nitko nije imao povjerenja u sebe da bi mogao izdržati do kraja.

Da li je ovo pravedno, fer – ostavljam drugima da raspravljaju. Orica je iskoristila situaciju na način koji im je najviše odgovarao i treba im čestitati na tome. Sagan se mora zadovoljiti samo sa zelenom majcom – vjerujem da mu neće jako teško pasti.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.