Tričarije s Toura – 5. etapa

Nakon jučerašnje pauze tričarije se vraćaju! Meni osobno su ovo najdraže etape – niti sprint da je sve interesantno u zadnjih 10 kilometara niti velika brda da je sav fokus na tri najveća favorita. Današnja etapa je bila borba ekipa, blefiranje između sportskih direktora u autima a jedan sretan, spretan i vrlo jak je odnio Žutu majicu!

Uz malo pjesničke slobode današnji dan je vjerojatno protekao ovako. Nakon što su se prvi sat borili da uđu u bjeg i prešli 44km usprkos valovitom terenu i jednom brdu 4. kategorije formirala se je grupa od 9 vozača. Nakon toga je počela igra tko će vući grupu. Prije svega 9 momčadi koje su imale predstavnike u bijegu nisu imale ni najmanju namjeru vući jer bi radile protiv svojih vozača. U vrlo lukavom potezu i Tinkoff je poslao Rafala Majku u bijeg. Pošto je žuta majica najveća nagrada na Tour-u zato momčad koja ju nosi ima i zadaću da lovi bijegunce. Ali pošto je Majka bio naprijed Tinkoff se je zahvalio i rekao da nema namjeru trošiti snage da pokušaju sačuvati žutu majicu za Sagana. Koji je ionako poslije iscurio na brdima.

Nakon toga je popis kanditata bio sve kraći i kraći – ajte vi; ne, ne ajte vi- je vjerojatno bio sažetak razgovora koji se je vodio u pelotonu i između sportskih direktora. I tako su naši junaci u bijegu uspjeli natući skoro 15 minuta prednosti dok otraga Movistaru nije prekipjelo i zapravo su aktivirali atomsku opciju. Svi osim najačih su gubili kontakt sa grupom a vjerujem da je rijetko kome i u glavnoj grupi bilo lako.

MOVI5.JPG

8 Movistarovaca na smjeni i dugačka tanka linija vozača iza njih koji im spominju bližu i dalju rodbinu

U nekih 20 km su skinuli prenost sa 15 na 5 minuta, nanijeli mnogo bola, stavili situaciju pod kontrolu i prepustili Sky-u da drži razmak na tih 5 minuta. Van Avarmaet na 5 minuta nije problem – ali da je došao sa 10 minuta onda postoji mogućnost da se umješa u borbu za sveukupno postolje u Parizu što bi moglo pomrsiti račune mnogim favoritima.

Za dva i pol tjedna ćemo moći reći da li je ovaj potez Movistara bilo uzaludno trošenje snage ili prvi u nizu udaraca koji su doveli do pobjede. Meni se čini da je vjerojatnije ovo drugo, ali što ja znam…

Naši? Kišerlovski se je definitivno pokazao kao treći pomoćnik u redu poslije Kreuzigera i Majke – tako da će on vjerojatno većinu svog posla obavljati u prvom djelu etape dok nećemo gledati. No interesantno je da danas Kreuziger nije čekao Contadora – da je završio nekih 22 sekunde ispred – tako da je lako moguće da si Tinkoff osigurava opciju b za generalni plasman sa Kreuzigerom ako Contador odustane. Isto tako postoji mogućnost da Kreuziger i Majka žele povećati vrijednost svojih ugovora za iduću godinu – Tinkoff nakon ove godine prestaje postojati tako da si svi moraju tražiti novu momčad.

Đurasek – ovo je bila etapa koja je profilom bila pogodna za njega, ali ući u bijeg nije nimalo jednostavno. Sama činjenica da su na kraju ostali De Gent i Van Avarmaet koji su imena puno jača od Kristijana govori koliko je trebalo biti jak da se nešto danas napravi. Njegova vrlina treba biti strpljenje – čekati svoju priliku i uzeti je kada se pruži.

Sutra – vjerojatno sprinteri se vraćaju u centar pažnje.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.